Επανάληψη - Το ίδιο Όνειρο πάλι;

- Βλέπω το ίδιο όνειρο ξανά και ξανά...
Και δεν καταλαβαίνω γιατί.

Ο δάσκαλος εμφανίζεται όταν ο μαθητής είναι έτοιμος. Και ο καλός δάσκαλος θα επιμείνει και θα κάνει επανάληψη, κάθε φορά που ο μαθητής το χρειάζεται για να κατανοήσει και να εμπεδώσει το μάθημα.

Αν η αλλαγή καθυστερεί, αν δυσκολευόμαστε να εξετάσουμε και να ζήσουμε μια πλευρά μας, αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, ο Ονειροπλόκος μας -που πάλι εμείς είμαστε- υπομονετικά θα προσπαθήσει και πάλι να βοηθήσει. Ίσως με μια παραλλαγή του ονείρου, ίσως με λίγο περισσότερη ένταση, έτσι για να μας δώσει μια ιδέα ή για να μας τραβήξει την προσοχή.

Με κάποιο τρόπο, όλοι μαθαίνουμε κάποια στιγμή. Η εκπαιδευτική διαδικασία προσαρμόζεται στις ανάγκες του μαθητή -και πάλι εμείς είμαστε- και ο ρυθμός της είναι ανάλογος του βαθμού συνειδητότητας, της προθυμίας, της δεκτικότητας και της εργατικότητας του τελευταίου.

Το θέμα του επαναλαμβανόμενου ονείρου κρίνεται προφανώς πολύ σημαντικό και για κάποιο λόγο μια πιο ουσιαστική εξέταση και ειλικρινής αντιμετώπισή του επισημαίνεται ως αναγκαία. Όσο το όνειρο επαναλαμβάνεται, τόσο φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική πληροφορία, το νόημα που μας διαφεύγει, αλλά και μας είναι απαραίτητο. Και η επανάληψη είναι που παρέχει ακόμα μια ευκαιρία.
Ευγνωμοσύνη, λοιπόν. Έχουμε ο,τι χρειάζεται. Αν κάτι είναι σημαντικό, δεν πρόκειται να μας διαφύγει. 'Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως'...


- Ναι, αλλά τι να κάνω;

Όπως με κάθε ευκαιρία, έτσι και με ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να επωφεληθούμε απ' αυτό. Συγκεκριμένα, καταγραφή, παρατήρηση και ο,τι θα κάναμε σε ένα πολύ όμορφο όνειρο. Θες να καταλάβεις τι σημαίνει ένα όνειρο; Αγάπησέ το! Γράψε γι'αυτό, ζωγράφισέ το, μίλα με έναν καλό φίλο γι' αυτό, προσπάθησε να βρεις ομοιότητες και αντιστοιχίες μεταξύ αυτού και της καθημερινότητάς σου, ποια συναισθήματα επικρατούν; πότε και σε ποιες περιστάσεις νιώθεις έτσι στην άυπνη ζωή σου;... Κοινώς, ασχολήσου. Γιατί όσο δεν ασχολείσαι, κάτι μέσα σου συνεχίζει να ασχολείται, χωρίς αποτέλεσμα πέρα από αυτές τις επαναλήψεις. Θυμήσου, είναι δώρο, άλλη μια ευκαιρία.



- Κι εσύ πόσες επαναλήψεις χρειάζεσαι;


Σχετικά θέματα:

Ερμηνεύοντας τα όνειρα
Διαυγή Όνειρα
Οδηγίες προς Ονειρευομένους
Όνειρα Καταδίωξης
Ονειροκρίτης
Μετατρέποντας τον Εφιάλτη σε... Όνειρο
Καβγάδες & Φιλονικίες στα Όνειρα
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Σεξ & Ερωτισμός στα Όνειρα
Φανταστικά πλάσματα στα όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου