Πώς να θυμάμαι τα όνειρά μου;

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, όλοι οι άνθρωποι ονειρευόμαστε. Και μάλιστα σε τακτικά διαστήματα κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Οι ήπιοι, πιο εσωστρεφείς και διαισθητικοί χαρακτήρες συχνά θυμούνται τα όνειρά τους εύκολα και με λεπτομέρειες. Αντιθέτως, αν κάποιος έχει έναν πιο εξωστρεφή χαρακτήρα, με μια πιο λογική και αναλυτική προσέγγιση στα πράγματα, πιθανότατα δε θυμάται (ούτε καν ότι βλέπει) τα όνειρά του...

dream memory
Ονειρική μνήμη - μια επίκτητη ικανότητα

Κατά καιρούς, πολλοί από μας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα, δε θυμόμαστε τίποτα από την ενύπνια, φανταστική ζωή μας. Και αναρωτιόμαστε 'Γιατί δε βλέπω όνειρα;', ενώ ένα πιο εύστοχο ερώτημα θα ήταν 'Τι μπορώ να κάνω για να θυμάμαι τα όνειρά μου;'...
Και η απάντηση, σ' αυτή την περίπτωση, θα ήταν ενθαρρυντική, καθώς η ονειρική ανάκτηση είναι μια τέχνη που μπορούμε να μάθουμε, όπως τόσα άλλα πράγματα, με κατάλληλη προετοιμασία και εξάσκηση, 'εργαλεία' και βήματα.


Τι θα χρειαστούμε:
  • ένα σημειωματάριο, όπου θα καταγράφουμε τα όνειρά μας -ένα 'ονειρολόγιο'
  • μολύβι ή στυλό, έτοιμο για την καταγραφή, ακριβώς δίπλα απ' το κρεβάτι  
  • λάμπα με απαλό φως στο κομοδίνο

Οδηγίες:
dream recalling
  1. Πριν πάμε για ύπνο, χαλαρώνουμε. Αποφεύγουμε έντονες δραστηριότητες, διεγερτικές ουσίες, όπως καφέ ή αλκοόλ, πριν την 'προσγείωση' στο κρεβάτι.
  2. Πριν να αποκοιμηθούμε, λέμε στον εαυτό μας: 'Όταν ξυπνήσω, θα θυμάμαι το όνειρό μου'.
  3. Ξυπνώντας μένουμε ξαπλωμένοι, ακίνητοι, με τα μάτια κλειστά, ενώ 'περισυλλέγουμε' κομμάτια ή εικόνες του ονείρου. Αναβάλλουμε σκέψεις που αφορούν τη μέρα.
  4. Παίρνουμε το ονειρολόγιό μας, με όσο το δυνατόν λιγότερες κινήσεις, -αλλάζοντας θέση, το όνειρο μπορεί να εξαφανιστεί. Καταγράφουμε στον ενεστώτα ο,τι θυμόμαστε ή τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχαμε με το που ξυπνήσαμε (για περισσότερα περί καταγραφής, βλ. Οδηγίες προς ονειρευομένους) .
  5. Επαναλαμβάνουμε τακτικά, αν όχι καθημερινά. 

Αυτό στο οποίο εστιάζουμε, αναπτύσσεται -μια θεμελιώδης αλήθεια που ισχύει και για τα όνειρα. Όσο περισσότερη προσοχή τους δίνουμε, τόσο περισσότερο μας ανταμείβουν. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στους κρυμμένους θησαυρούς του εσωτερικού μας κόσμου, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από πειραματική διάθεση, λίγη οργάνωση και εξάσκηση... Καλή επιτυχία!


Σχετικά άρθρα:

Γιατί δε βλέπω όνειρα;
Οδηγίες προς ονειρευομένους
Όνειρο σαν ταινία - διανομή και σκηνοθεσία
Ερμηνεύοντας τα όνειρα
Ονειροκρίτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου