Εφιάλτης όπως Ξυπνητήρι

 
Γιατί "η διαφώτιση που απογύμνωσε την φύση και τους ανθρώπινους θεσμούς από τους θεούς άφησε απείραχτο το θεό του φόβου που κατοικεί στην ψυχή".
Κ. Γιουνγκ, Η Ολοκλήρωση της Προσωπικότητας

Συνήθως, τα όνειρα έχουν μια ειλικρίνεια ποιητικώς ευγενική... Τα πράγματα είναι έτσι. Αν δεν αντέχεις την αλήθεια, κάνε ότι δε με είδες ή ξέχνα με, ή πες πως είμαι μόνο ένα όνειρο... Αν, όμως, η αλήθεια επείγει, και παραδόξως είσαι πιο έτοιμος απ' όσο νομίζεις, αναλαμβάνουν οι εφιάλτες.

 Οι εφιάλτες αποτελούν το δραστικότερο τρόπο με τον οποίο η ψυχή μπορεί να τραβήξει την προσοχή μας. Μάς σπρώχνουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να αναγνωρίσουμε ένα πρόβλημα, μια πηγή άγχους και να κάνουμε κάτι γι' αυτό το θέμα αναλαμβάνοντας δράση για θεραπεία. 


Τα έντονα όνειρα που δημιουργούν μεγάλη ταραχή ίσως προσφέρουν την καλύτερη θεραπεία. Λέγεται μάλιστα ότι η εμφάνιση ενός εφιάλτη σηματοδοτεί μια κατάκτηση, εφόσον δείχνει ότι πλέον έχουμε τη δύναμη και είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που πραγματεύεται. 


Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι ακόμα και ο εφιάλτης αποτελεί δικό μας δημιούργημα και ότι όσο και αν περιλαμβάνει σκηνές που μας τρομάζουν, έχει... καλή πρόθεση και λειτουργεί βάσει της δικής μας βούλησης.


Ξυπνητήρι - εφιάλτης
 
Είναι όπως με το πρωινό ξύπνημα: εμείς θέλουμε να ξυπνήσουμε κι έχουμε ρυθμίσει το ξυπνητήρι να χτυπήσει, μπορεί να μας τρομάξει όταν χτυπήσει, μπορεί να το αγνοήσουμε, παρόλο που εξαρχής θέλουμε και πρέπει να ξυπνήσουμε, πράγμα που μπορεί να έχουμε ξεχάσει έτσι κοιμισμένοι που είμαστε ή μπορεί να θέλουμε να χουζουρέψουμε, ή μπορεί μπορεί μπορεί... ωστόσο, δεν έχει κανένα νόημα να φοβάσαι το ξυπνητήρι.

Αντιστοίχως, το 'κακό' όνειρο είναι μεν τόσο ευχάριστο όσο και το χτύπημα ενός ξυπνητηριού -χάλια δηλαδή-, από την άλλη πλευρά όμως έχει και μια σπουδαία χρησιμότητα, καθώς αποσκοπεί στο να μας 'ξυπνήσει', όπως επιθυμούμε στην πραγματικότητα κι εμείς οι ίδιοι, ώστε να είμαστε συνεπείς τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους...



Σχετικά άρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου