Η Οικογένεια στα Όνειρα


dream family
Τα όνειρα με θέμα και πρωταγωνιστές μέλη της οικογένειας αποτελούν ειδική κατηγορία. Συχνά σκοπός τους είναι να εμβαθύνουμε στις οικογενειακές σχέσεις. Ρίχνοντας φως και παρέχοντας νέα οπτική σ' αυτές, τα όνειρα μπορούν να μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε συγκρούσεις -εσωτερικές ή και εξωτερικές.


Με άλλα λόγια, μπορεί να αναφέρονται στο πώς βιώνουμε την πραγματική μας οικογένεια κυριολεκτικά ή στα χαρακτηριστικά μας, όπως αυτά αντανακλώνται διάσπαρτα και μοιρασμένα στους ρόλους που παίζουν τα μέλη της οικογένειας της ονειρικής ταινίας.

Επίσης μπορεί τα 'οικογενειακά' όνειρα να έχουν να κάνουν και με άλλες ομάδες στη ζωή μας, όπως φίλοι και συνεργάτες, τα άτομα, δηλαδή, που νιώθουμε ή επιλέγουμε ως οικογένεια, μεταφορικά μιλώντας.

Σύμφωνα με τον Freud, η οικογένεια αποτελεί σύμβολο για τα μυστικά.

Αδέλφια
Κρυμμένες πλευρές του εαυτού μας που εκφράζουμε σπάνια.
Δεύτερο εγώ. Ανάλογα με το φύλο του ονειρικού αδελφού ή αδελφής, ίσως χρειάζεται να ενισχυθεί αντίστοιχα η αρσενική ή η θηλυκή πλευρά του ονειρευόμενου.
-Δίδυμα: οι δύο πλευρές του εαυτού ή ενός ζητήματος-διλήμματος, ο άλλος εαυτός (alter ego) ή το έτερον ήμισυ. Ακόμη, ίσως προαναγγέλεται η ανάδυση μιας κατάστασης στο συνειδητό, με το δίδυμο/ζεύγος να λειτουργεί ως σύμβολο έναρξης μιας νέας τάξης πραγμάτων (όπως στην ιστορία της Κιβωτού του Νώε, με τα συγκεντρωμένα ζεύγη ζώων).

Γιαγιά
Παρεμφερές με το σύμβολο της μητέρας, αλλά με προσανατολισμό και έμφαση στο παρελθόν. Είναι το αρχέτυπο της παντοδύναμης μητέρας, σε αντίθεση με την απλή μητέρα.
Μορφή που προστατεύει και φροντίζει. Θετικά συνδέεται με τη σοφία της εμπειρίας, με χαρούμενα συναισθήματα, ζεστασιά και όμορφες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία. Αρνητικά έχει να κάνει με μοχθηρία, κακία και πόνο ή αλλιώς με τη σκιά.
Στους μύθους, είναι η Μεγάλη Μητέρα, το σύμβολο της θεάς του ατομικού πεπρωμένου. Στα όνειρα μπορεί να υποδηλώνει μια μετάβαση ή σημαντική αλλαγή, ένα σπουδαίο γεγονός που πλησιάζει.

Γιος
Σύμβολο δημιουργικότητας και μελλοντικών ιδεών. Κάτι καινούριο πρόκειται να συμβεί. Ευτυχία ύστερα από προσωπική προσπάθεια (βλ. και Παιδί).
Σύμφωνα με τον Jung, ο γιος είναι το απόλυτο υποκατάστατο του πατέρα, το άτομο που εγγυάται την αθανασία του τελευταίου.

Γονείς
Ίσως αντανακλάται η πραγματική εμπειρία μας μαζί τους. Η μητρική ή πατρική πλευρά μας. Υποδηλώνεται η αναζήτηση εξωτερικής βοήθειας και πιθανότατα εκφράζει μεγάλη ανωριμότητα, αν ο ονειρευόμενος είναι ενήλικας. Είναι σημαντικό να είμαστε καλοί και στοργικοί με τον εαυτό μας, να είμαστε ο γονιός που ιδανικά θα θέλαμε να είχαμε.

Θείος/Θεία
Σύμβολο της ολοκληρωμένης κοινής λογικής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ίσως αντιπροσωπεύει ένα ιδανικό. Η σχέση μαζί του/της και τα συναισθήματα που μας εμπνέει το πραγματικό πρόσωπο, πέραν του ύπνου και των ονείρων, είναι καθοριστικά για την ερμηνεία του ονειρικού συμβόλου.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, είναι καλός οιωνός.

Κόρη
Σύμβολο της δημιουργικής θηλυκότητας, των πολλών ανοιχτών πιθανοτήτων προς περαιτέρω εξέλιξη, των νέων και μοναδικών δυνάμεων (βλ. και Παιδί).

Μητέρα

Αρχέτυπο της θηλυκής αρχής, προσωποποιεί τη σοφία, την πληρότητα, την αυτοκυριαρχία και την αυτάρκεια. Ανατρέφει, προστατεύει, δίνει ζωή, είναι αποδοτική και γόνιμη, αλλά μπορεί να είναι και μυστηριώδης, σκοτεινή και να καταστρέφει, να καταβροχθίζει και να φέρνει το θάνατο. Συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, την αρχή και το τέλος κι επομένως τη συνεχή ανανέωση.
Ενδέχεται να αναφέρεται στην εσωτερική μητέρα, αποκαλύπτοντας μια έντονη επιθυμία για ψυχολογική υποστήριξη, η οποία μάλλον δεν ικανοποιείται στην καθημερινότητα. Καλό θα είναι να μην αναζητάμε έξω αυτό που μόνο μέσα μας μπορεί να εντοπιστεί και να είμαστε... μια καλή μητέρα για τον εαυτό μας.
Στα όνειρα, όπως και στα παραμύθια, η μητέρα έχει δύναμη, με θετική ή αρνητική έννοια, που ξεπερνά τα όρια του θανάτου. Είναι η Μητέρα Γη, αλλά και η Σελήνη.
Σύμφωνα με τον Jung, η μητέρα αποτελεί σύμβολο 'του μυστικού, του κρυμμένου, του σκοτεινού, της αβύσσου, του πειρασμού, του δηλητηρίου και του αναπόφευκτου'.

Ξάδερφος/Ξαδέρφη
Οικεία χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που ενδεχομένως δεν αναγνωρίζουμε, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν (και) σ' εμάς.

Παππούς
Σύμβολο της πατρικής αρχής, ή πιο συγκεκριμένα, του αρχετυπικού παντοδύναμου πατέρα, σε αντίθεση με τον προσωπικό πατέρα. Συχνά, λειτουργεί ως σοφός οδηγός και σύμβουλος, με λόγια και πράξεις τονισμένης σημασίας.

Πατέρας
Σύμβολο εξουσίας, πειθαρχίας, παράδοσης, ηθικής, νόμου και τάξης, θέλησης και φιλοδοξίας. Στα όνειρα μπορεί να εκπροσωπεί κυριολεκτικά τον πατέρα. Ίσως είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα γνωρίσματα της προσωπικότητας και τη συμπεριφορά του.
Στους μύθους, η πατρική φιγούρα είναι η συνείδηση, η φωτιά και ο αέρας, η νόηση και το πνεύμα. Με άλλα λόγια, αποτελεί το αντίθετο της θηλυκής αρχής και των ενστικτωδών δυνάμεών της.

Πρόγονοι
Ίσως υποδηλώνεται κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Όταν στο όνειρο επανασυνδεόμαστε με τους προγόνους μας, πιθανότατα σημαίνει ότι συντελείται μια θεραπευτική διαδικασία.

Συγγενής
Πλευρές του ονειρευόμενου, γνωστά χαρακτηριστικά και προτερήματα. Αν ένας συγγενής απορρίπτεται στο όνειρο, υποδηλώνεται η απόρριψη της αντίστοιχης πλευράς του εαυτού μας.
Σύμφωνα με τον Freud, είναι ένα από τα σύμβολα των σεξουαλικών οργάνων.

Σύζυγος
Τα χαρακτηριστικά της θηλυκής ή αρσενικής πλευράς μας -ανάλογα με το φύλο της ή του συζύγου. Έντονη επιθυμία για συντροφικότητα ή φόβος για την πιθανότητα δέσμευσης και γάμου. Είμαστε σε θέση να δεχθούμε τον σημαντικό Άλλο; Μπορούμε να διατηρήσουμε τον χώρο μεταξύ μας και να τον αποδεχθούμε ως κάτι θετικό; Εργαζόμαστε για την εκπλήρωση των επιθυμιών μας ή μήπως περιμένουμε να εκπληρωθούν από τον Άλλο;
Επίσης, η ονειρική φιγούρα μπορεί να έχει να κάνει με αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη σχέση ενός παντρεμένου ζευγαριού και που επηρεάζουν ευρύτερες ισορροπίες, θετικά ή αρνητικά.


Σχετικά άρθρα:
Τα παιδιά στα όνειρα
Εγκυμοσύνη & Μωρό σε Όνειρα
Σπίτια & Όνειρα
Αρρώστιες & Θέματα Υγείας στα Όνειρα
Οι Νεκροί στα Όνειρα
Ο Γάμος στα όνειρα
Αστρολογία - τα όνειρα του Καρκίνου
Όνειρο σαν ταινία - διανομή & σκηνοθεσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου