Ο Γάμος στα Όνειρα

Σύμβολο της ένωσης ή της συμφιλίωσης των αντιθέτων ή διαφορετικών, -ύλης και πνεύματος, θηλυκής και αρσενικής ενέργειας-, ο γάμος έχει να κάνει με την επίτευξη ενός αδιαίρετου Εαυτού.
Μπορεί να συνδέεται με την επίλυση μιας ανησυχητικής διαμάχης, με τη συμφιλίωση αντίθετων δυνάμεων στο ασυνείδητο, ή την ένωση αυτού με το συνειδητό και του Εγώ με την anima.

Επιπλέον, όπως σε κάθε όνειρο, και σ' αυτό διαφαίνονται ενδεχομένως χαρακτηριστικά του ονειρευόμενου: έντονη επιθυμία για συντροφικότητα ή φόβος για δέσμευση. Ο γάμος απαιτεί θυσίες και από τα δύο άτομα. Και οι δύο πρέπει να εγκαταλείψουν κάτι, προκειμένου να δημιουργήσουν κάτι ολοκληρωμένο μαζί. Σε συμβολικό επίπεδο, με αυτό τον τρόπο συντελείται ο 'θάνατος' των δύο, για να επέλθει η ένωση και η αναγέννηση. Σε ένα πιο κυριολεκτικό επίπεδο, ένα όνειρο γάμου πιθανότατα σημαίνει αγωνία ή πρόβλεψη για έναν επικείμενο γάμο. Ίσως, επίσης, έχει σχέση με σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στη σχέση ενός παντρεμένου ή όχι ζευγαριού, και αφορά στην ισορροπία και την αρμονία της συνύπαρξής τους.

Σύμφωνα με τον Jung, η συμφιλίωση των αντιθέτων σε ψυχικό επίπεδο λαμβάνει χώρα πριν την εξατομίκευση.
Μυθολογικά, ο ιερός γάμος είναι η μυστική ένωση ουρανού και γης, η οποία απεικονίζεται ως ένωση βασιλιά και βασίλισσας, ιερέα και ιέρειας, ταύρου και αγελάδας.
Στην αλχημεία, ο γάμος αποτελεί σύμβολο της σύνδεσης των αντιθέτων και απεικονίζεται με την ένωση θείου και υδράργυρου, ήλιου και σελήνης, χρυσού με ασήμι, βασιλιά και βασίλισσας.

dream bride
Νύφη & Γαμπρός
Η νύφη αποτελεί σύμβολο της χαμένης ψυχής, ενώ μπορεί να εμφανίζεται στο όνειρο ως σημάδι προγαμιαίου άγχους.
Ο γαμπρός συμβολίζει την επιθυμία για μόνιμη σχέση, καθώς και την ανάγκη για σύνδεση με την άλλη πλευρά του Εαυτού.
Ο ονειρικός σύντροφος συνήθως αναπαριστά το ιδανικό της αδελφής ψυχής. Αν, ωστόσο, το ταίρι μας δεν είναι στα καλύτερά του στο όνειρο, αυτό που αναπαρίσταται είναι διαφωνίες και σημεία τριβής στη σχέση.
Η εικόνα της νύφης και του γαμπρού συχνά έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο γεγονός που αφορά στην ίδια μας την εξέλιξη. Δεν είναι μόνο η επιθυμία για ένα σύντροφο και έναν δεσμό, αλλά κυρίως η αναζήτηση μιας ισορροπίας μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών αντιφάσεων.

Γαμήλια τελετή
Σύμβολο της πλήρους ακμής του ατόμου, με την υπόνοια ότι οι κορυφαίες εμπειρίες ίσως πρέπει να έχουν υψηλότερη θέση στη ζωή μας. Ως ονειρικό σύμβολο, δείχνει μια έντονη επιθυμία για μόνιμη σχέση και ασφάλεια, ενώ προμηνύει πιθανά πνευματικά αλλά και οικονομικά κέρδη. Τα συγκεκριμένα όνειρα είναι σημαντικά και συνηθίζονται κατά τη διάρκεια αλλαγών ή προβλημάτων σε μια σχέση ή ένα γάμο.

Σύμφωνα με τον Freud, είναι ένα όνειρο πόθου.
Σύμφωνα με τον Jung, σχετίζεται με την ένωση animus και anima, και συμβολίζει τη γονιμότητα.
Παραδοσιακά, αν δούμε σε όνειρο το δικό μας γάμο, προμηνύεται ευτυχία στον έρωτα, ενώ ο γάμος κάποιου άλλου σημαίνει συνάντηση με καινούριους φίλους. Αν πάλι τρώμε από γαμήλια τούρτα (δες και Φαγητό), θα έχουμε μακροζωία με ένα σύντροφο που θα μας αγαπά...


Σχετικές αναρτήσεις:

Η Οικογένεια στα όνειρα
Σεξ & Ερωτισμός στα όνειρα
Όνειρα & Χρώματα
Φίλοι, Εχθροί & Άγνωστοι στα όνειρα
Φαγητό & Όνειρα
Τα Όνειρα του Ζυγού
Εκκλησία & Ιεροί Χώροι στα όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου