Όνειρα και Σώμα

Το σώμα αποτελεί το δοχείο της φυσικής υγείας και της ψυχής. Είναι το μέσο έκφρασής μας στον φυσικό κόσμο.

Στον ονειρικό κόσμο δε, είναι μια συμβολική έκφραση της εσωτερικής ζωής μας. Έτσι, τα όνειρα για το σώμα ή μέρη του σώματος ενδεχομένως δίνουν πληροφορίες για θέματα σχετικά με την φυσική ή και την πνευματική υγεία του ονειρευόμενου.

Επιπλέον, οι εικόνες που έχουν να κάνουν με το σώμα χρησιμεύουν και ως μεταφορές για συγκεκριμένα συναισθήματα και συμπεριφορές...



Αίμα: Η ζωογόνος ουσία, η αγάπη και το πάθος ή το τράυμα και η απογοήτευση. Αποτελεί την πεμπτουσία της ύπαρξης συνδεόμενο άμεσα με την καρδιά κι επομένως με τα συναισθήματα. Αντιπροσωπεύει τα ιδανικά του ατόμου. Συμβολίζει επίσης την ανώτερη θυσία, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι είναι ιερό σε όλους τους πολιτισμούς.

Η μετάγγιση στο όνειρο συνήθως έχει να κάνει με την ενδυνάμωση. Δίνοντας αίμα προσφέρουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας, ενώ το να μας προσφέρει κάποιος το αίμα του ίσως σημαίνει προσφορά συναισθηματικής στήριξης, ζωτικής σημασίας για την ψυχική ύπαρξή μας. Ο όρκος αίματος αποτελεί απαράβατη συμφωνία κια δέσμευση ή δημιουργία ενός άρρηκτου δεσμού. Απώλεια αίματος σημαίνει συναισθηματική 'αιμορραγία', ενώ το εμμηνορροϊκό αίμα αποτελεί σύμβολο σοφίας, πνευματικής μύησης και γονιμότητας. Αιματηρή βία αντανακλά συναισθηματική αναστάτωση ή υπερβολική συγκίνηση σε βαθμό απώλειας ελέγχου.

Αυτί: Δεκτικότητα, η επιθυμία να ακούμε εσωτερική μας φωνή, αλλά και την φωνή των άλλων. Ως σύμβολο συνδέεται με τη σπείρα, σύμβολο της Θεάς Μητέρας και λειτουργεί και ως σύμβολο της γέννησης. Αποτελεί επίσης ένα γυναικείο σεξουαλικό σύμβολο εκφράζοντας την ανάγκη για περισσότερο συναισθηματικό 'άνοιγμα' ή προσοχή στα συναισθηματικά όρια.
'Ισως έχει σχέση με νέες ιδέες, σχέδια ή φάσεις της ζωής ή αποτελεί παραίνεση για προσεκτικότερη ακοή ή περισσότερη κατανόηση όχι μόνο ως προς τους ήχους αλλά και σε ο,τι έχει να κάνει με τον τόνο, την φωνή και τις έμμεσες σημασίες του ίδιου ή των άλλων.
Στη μυθολογία, συνδέεται με τη θεϊκή έμπνευση, καθώς αποτελεί το μέσο ακρόασης των θεών.

Στην Ανατολή, είναι το σύμβολο της παντρεμένης γυναίκας.

Αφαλός: Κέντρο της ζωής, ο κόσμος και η επίγεια ζωή. Πηγή ζωτικής ενέργειας που εκρέει. Συμβολίζει το άσυλο και το καταφύγιο και συνδέεται με τη σπείρα.

Γένια: Σύμβολο του μονάρχη, της αρρενωπότητας, της σοφίας, της αξιοπρέπειας και της εξουσίας.
Ανάπτυξη της ανδρικής πλευράς.
Στο όνειρο, ίσως σηματοδοτούν την έναρξη μιας αναρρωτικής διαδικασίας ή τη βοήθεια από ένα σοφό άνθρωπο. Τα λευκά γένια συμβολίζουν πνευματικότητα ή ιερότητα. Γένια που κόβονται συνήθως σημαίνουν απώλεια ζωντάνιας και φόβο για ανικανότητα. Άλλοτε, σημαίνουν έκθεση του προσώπου, προσέγγιση του κόσμου με πιο ανοιχτό μυαλό και αύξηση της δύναμης.
Ο Ασκληπιός, αρχαίος θεός της ιατρικής, εμφανιζόταν στα όνειρα ασθενών ενίοτε με τη μορφή γενειοφόρου.
Στην αστρολογία, αποτελεί σύμβολο του Κρόνου.

Γεννητικά όργανα: Σεξουαλικότητα. Δείχνει τη σημερινή κατάσταση του ονειρευομένου.

Δάχτυλα: Έκφραση συναισθημάτων και προθέσεων. Δεξιότητα των χεριών.
Ο αντίχειρας δείχνει την αρσενική και τη θηλυκή παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα. Η θέση του μπορεί να σημαίνει ζωή ή θάνατο, όπως στην Αρχαία Ρώμη στους αγώνες των μονομάχων.
Δάχτυλο μπροστά στα χείλη σημαίνει σιωπή ή προειδοποίηση.
Προβολή του τρίτου δαχτύλου εκφράζει προσβολή, σεξουαλικού περιεχομένου.
Προβολή του δείκτη και του μικρού δάχτυλου είναι χειρονομία προστασίας από το κακό μάτι, καθώς και προσβολής, όταν απευθύνεται σε άνθρωπο.
Γροθιά με τον αντίχειρα να βγαίνει μεταξύ δείκτη και μέσου αποτελεί χειρονομία προστασίας από το κακό μάτι.
Επαναλαμβανόμενη κίνηση του δείκτη κατηγορεί ή μαλώνει.
Δάχτυλα που γνέφουν προσκαλούν.
Υψωμένα με ενωμένες παλάμες συμβολίζουν την πνευματική δύναμη.
Δάχτυλο που δείχνει κάποιον ίσως υποδηλώνει κατηγορία ή προσβολή. Σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις, έχει μαγικές δυνάμεις και επηρεάζει αρνητικά ή θετικά τον δαχτυλοδεικτούμενο.
Όταν είμαστε στις μύτες των ποδιών, υπονοείται ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στην παρούσα κατάσταση. Ίσως επίσης δείχνει έλλειψη αποφασιστικότητας.
Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία, το δάχτυλο αποτελεί φαλλικό σύμβολο.

Δέρμα: Αποτελεί το σύνορο μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος. Ίσως δείχνει απομόνωση από τον κόσμο γύρω μας ή προστασία. Η προσοχή κατευθύνεται στη συναισθηματική αλλά και στη νευρική κατάσταση του ονειρευόμενου.

Δόντια: Ζωντάνια, φίλοι, εραστές και συγγενείς. Σύμβολο των προφορικών ικανοτήτων του ονειρευόμενου, που πιθανότατα σχετίζεται με έναν πόθο που τον κατατρώει ή την καταπίεση αυτού. Επιπλέον, ενδεχομένως αντανακλούν τον αντίκτυπο των λόγων μας στους άλλους.
Ίσως, επίσης, αποτελούν σύμβολο επίθεσης, εχθρικότητας και πρόκλησης, όταν κάποιος 'δείχνει τα δόντια του'. Αν και το δάγκωμα είναι πράξη επιθετική, ίσως συμβολίζει ερωτισμό, καθώς τα δόντια συμβολίζουν το αρσενικό που διεισδύει στο θηλυκό της σάρκας.
Ως ένα από τα πιο ανθεκτικά σημεία του σώματος, συμβολίζουν το θάνατο και την αναγέννηση. Τα μικρά παιδιά χάνουν τα δόντια τους για να βγουν τα καινούρια, μια συμβολική διαδικασία ψυχικής μεταμόρφωσης.
-Απώλεια των δοντιών μπορεί να υποδεικνύει απερίσκεπτα και ασαφή λόγια χωρίς σκέψη. Επίσης, υποδηλώνει απώλεια δυνάμεων, ωρίμανση, γήρανση και φυσικά ή συναισθηματικά τραύματα.
-Αφαίρεση των δοντιών συμβολίζει κάτι που δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να έχουμε.
Στη μυθολογία, τα δόντια παρομοιάζονται με τους σπόρους καλαμποκιού και συγκρίνονται με το αίμα του δράκου.
Σύμφωνα με τον Freud και τον Jung, αποτελούν φαλλικό σύμβολο.

Καρδιά: Σωματική δύναμη, αγάπη, γενναιότητα.
Ίσως, σχετίζεται με τη ζωτική δύναμη της ζωής, το αίμα, τα μυστικά που κρατάμε και με τους δεσμούς με άλλους ανθρώπους.
Καρδιά που αιμορραγεί πιθανότατα συμβολίζει πληγωμένα αισθήματα.
Η εγχείρηση καρδιάς μπορεί να υποδεικνύει μια διαδικασία θεραπείας των συναισθημάτων ή την ανάγκη αντιμετώπισης ενός αισθηματικού ζητήματος.
Από τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η καρδιά αποτελεί έδρα της ψυχής, της νόησης, της θέλησης και όλων των συναισθημάτων.
Στην αλχημεία, είναι ο ήλιος που εδράζεται στον άνθρωπο.

Κεφάλι: Πνεύμα και λογική. Ζωτική δύναμη και συνειδητότητα. Σύμβολο σοφίας και ευφυίας. Επίσης, σύμβολο του σύμπαντος και του Ενός.
Αποτελεί σύμβολο της γονιμότητας και φαλλικό σύμβολο, όταν βρίσκεται σε στύλο ή κολώνα.
Φτερωτό κεφάλι συμβολίζει την υπερφυσική σοφία.
Απώλειά του ή αποκεφαλισμός σημαίνει ενδεχομένως απώλεια κινήτρου.
Δικέφαλος άνθρωπος ή τέρας σχετίζεται με τη δυαδικότητα της φύσης ή την ένωση των αντιθέτων.
Τρικέφαλο πλάσμα συνδέεται με ποικίλα νοήματα, αντίστοιχα με τον αριθμό 3.
Σύμφωνα με την Ινδιάνικη ερμηνεία ονείρων, συμβολίζει την ανάγκη να γίνει κανείς αρχηγός.
Σύμφωνα με τον Freud, αποτελεί σύμβολο αρρενωπότητας.
Σύμφωνα με τον Jung, αποτελεί το αρχετυπικό σύμβολο του εαυτού.

Κόκαλα: Εσωτερική δύναμη και δομή της εσωτερικής και αθέατης φύσης.
Αναφορά στις εμπειρίες και το συναισθηματικό και πνευματικό μεδούλι της ζωής ή στην 'οστεοποίηση'.

Κρανίο: Υπενθύμιση του νοήματος της ζωής, με αναφορά στο θάνατο. Μπορεί να συνδέεται με μια αίσθηση πνευματικής κενότητας, ή να αφορά ακριβώς στη δομή, τη μορφή και την ουσία της πνευματικότητας. Υπ' αυτή την έννοια, το κρανίο συμβολίζει αυτό που είναι απαραίτητο και ουσιαστικό -την ίδια τη ζωή.


Κρεατοελιά: Σύμβολο των μαγισσών.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, η κρεατοελιά αποτελεί σύμβολο πλούτου.

Λαιμός: Σύνδεση σώματος και κεφαλιού -το μέρος όπου 'κολάνε οι λέξεις'.
Δείχνει υπερβολική ή ανεπαρκή συναισθηματική ανάμειξη.
Ως ευαίσθητο και αδύναμο σημείο του σώματος, στα όνειρα σχετίζεται με τις αδυναμίες και τις ριψοκίνδυνες πράξεις.
Προστασία του σημαίνει αποφυγή των κινδύνων, ενώ έκθεσή του σημαίνει ότι ριψοκινδυνεύουμε.
Πνιγμός ή στραγγαλισμός μάλλον σχετίζεται με απρόβλεπτες καταστάσεις της ζωής που μας ακινητοποιούν.

Μαλλιά: Σύμβολο πλούτου και γονιμότητας, δύναμης και σεξουαλικότητας. Ακόμα, φυτρώνουν στο κεφάλι, γι' αυτό και συχνά αναπαριστούν τις ιδέες.
Για τους άνδρες, είναι σημάδι ελευθερίας, ενώ για τις γυναίκες σημάδι θηλυκότητας.
Εμφανίζονται σε όνειρα που έχουν να κάνουν με συγγενείς ή με την επιθυμία δημιουργίας μιας συγκεκριμένης εικόνας που θα θέλαμε να προβάλλουμε στον έξω κόσμο.
Επιπλέον, ίσως δείχνουν την ψυχική και την πνευματική περιουσία.
Στη μυθολογία, το κόψιμό τους είναι το αντίστοιχο του ευνουχισμού και της απώλειας της δύναμης (Σαμψών και Δαλιδά). Αντιθέτως, στις τευτονικές φυλές οι νεαροί πολεμιστές έπαιρναν την άδεια να κόψουν μαλλιά και γένια, αφού σκότωναν τον πρώτο τους εχθρό.
Σύμφωνα με αρχαία ινδιάνικη ερμηνεία, κομμένα μαλλιά σημαίνουν λύπη και πίκρα.
Σύμφωνα με τον Freud, έχουν φαλλική σημασία, ως δευτερεύον σεξουαλικό χαρακτηριστικό.

Μάτι: Αρχετυπικό σύμβολο με πολλές ερμηνείες. Ψυχή, η συνείδηση που κατοικεί στο ασυνείδητο. Συμβολίζει τη γνώση, τη σοφία, τη διαφώτιση, την προστασία και τη σταθερότητα. Ζωτικότητα και θέληση. Το τρίτο μάτι κοιτά προς τα μέσα και αναζητά την υπερβατική σοφία.
Στα όνειρα, ίσως σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί παρατηρητές, να δούμε τα πράγματα καθαρά ή δείχνει το πώς βλέπουμε τα πράγματα. Τα ανοιχτά μάτια δείχνουν αναγνώριση και εξωστρέφεια. Όταν κοιτούν χαμήλά, δείχνουν αδυναμία θέλησης. Ανακριβής ή μεροληπτική θεώρηση του κόσμου μπορεί να προκύπτει από τυφλά, μισόκλειστα ή αλλήθωρα μάτια. Γυαλιά μπορεί να υπάρχουν ως σύμβολο βοήθειας που χρειαζόμαστε για να δούμε καθαρά. Αν όμως είναι με χρωματιστούς φακούς, πιθανότατα η οπτική μας φιλτράρεται κι επηρεάζεται από τα συναισθήματα.
Το χρώμα των ματιών είναι επίσης σημαντικό. Τα μπλε και τα πράσινα θεωρούνται αντικείμενα ερωτικού πόθου στη δυτική κουλτούρα.
Το Μάτι του Θεού εκφράζει την πληρότητα, την ολοκλήρωση και την αυτονομία.
Το Μάτι του Ώρου βλέπει τα πάντα και αντιπροσωπεύει το μυαλό και την φώτιση.
Θεότητες με πολλά μάτια βλέπουν και προστατεύουν τα πάντα.
Στη δυτική μυθολογία, το δεξί αντιπροσωπεύει τον Ήλιο -διαφώτιση και πνεύμα- και το αριστερό τη Σελήνη -ένστικτο και ασυνείδητο.
Ο Freud και ο Jung το θεωρούσαν, λόγω σχήματος, γυναικείο σεξουαλικό σύμβολο.

Μύτη: Φαλλικό σύμβολο. Συνδέεται με τη διαίσθηση και την ικανότητα να 'μυριζόμαστε' την αλήθεια. Επίσης, δείχνει τον άνθρωπο που ανακατεύεται στις υποθέσεις των άλλων.

Πέος: Ως φαλλός, αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο γονιμότητας και δημιουργικότητας. Δύναμη της ζωής, ανανέωση και αναγέννηση. Επίσης, συμβολίζει την εκδήλωση του σαρκικού ενστίκτου.
Ίσως υποδεικνύει προβλήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα (δες και Σεξ & Ερωτισμός στα Όνειρα).

Πόδι: Ισορροπία, κινητικότητα, ελευθερία κινήσεων. Συμβολίζει τα βήματα προς μια νέα κατεύθυνση στη ζωή. Σχετίζεται με το να βάζουμε με δική μας πρωτοβουλία τα πράγματα σε κίνηση, τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Επίσης αποτελεί σύμβολο πρακτικότητας και λογικής, όταν βρισκόμαστε με τα δύο πόδια στη γη. Ο Jung το θεωρούσε επιβεβαίωση της άμεσης σχέσης ανθρώπου και γης. Τα πόδια μάς γειώνουν στο υλικό επίπεδο.
Γυμνά πόδια δείχνουν ανέμελη συμπεριφορά και ελευθερία από το κατεστημένο.
Πονεμένα ή αδύναμα πόδια μάλλον υπονοούν ότι η πορεία που έχουμε διαλέξει, αν μη τι άλλο, δε μας ωφελεί.
Πόδια με στενά παπούτσια φανερώνουν περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Πρόσωπο: Σύμβολο της ταυτότητας και της δύναμης του ενστίκτου.
Οι εκφράσεις του φανερώνουν τη συναισθηματική κατάσταση του ονειρευομένου, τον τρόπο που εκτιμά και κρίνει τον εαυτό του.
Παραμορφωμένα χαρακτηριστικά αντανακλούν φόβο, επιθετικότητα ή οργή. Προσωρινά παραμορφωμένα χαρακτηριστικά δείχνουν εσωτερική αναστάτωση.
Πρόσωπο άβολο ή ανέκφραστο φανερώνει την ιδέα της ταυτότητας και σχετίζεται με απουσία ή απόκρυψη συναισθημάτων.

Ρυτίδες: Σύμβολο εμπειρίας και ηλικίας.

Στήθος: Γονιμότητα, ανατροφή, μητρική προστασία και αγάπη. Επιθυμία για τρυφερότητα, ξεκούραση και θρέψη. Γυμνό συμβολίζει ταπεινότητα ή αίσθηση έκθεσης.
Σύμφωνα με τον αρχαίο γερμανικό νόμο, ονόματα μερών του σώματος δίνονταν από τις οικογένειες στα μέλη τους, για να δείξουν πόσο στενά συνδέονται. Το όνομα 'στήθος' το έπαιρνε ένας στενός συγγενής εξ αίματος.

Στόμα: Αναπνοή και δημιουργικότητα, επαφή και επικοινωνία, φιλιά και σχέσεις.
Στα όνειρα, μπορεί να σχετίζεται με εποικοδομητικά ή καταστροφικά λόγια, με την ικανότητα ή μη να μένουμε σιωπηλοί, τη διάδοση της αλήθειας και το κουτσομπολιό.
Σύμφωνα με τον Freud και τον Jung, συμβολίζει το γυναικείο σεξουαλικό όργανο.

Στομάχι: Σχετίζεται με την ικανότητα για χώνευση και μεταβολισμό, τη δεκτικότητα και την αντιμετώπιση της συναισθηματικής και πνευματικής 'τροφής'.
Άδειο αποτελεί ένδειξη απληστίας και αίσθηση πως μας έχουν ξεγελάσει.
Γεμάτο δείχνει υπερβολικό ερεθισμό και υπερκατανάλωση.

Φρύδια: Ματαιοδοξία.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, τα φρύδια που ενώνονται πάνω από τη μύτη δείχνουν πως οι σωματικές ορμές κυριαρχούν, ενώ κατά το Μεσαίωνα, θεωρούνταν σημάδι συμφωνίας με το διάβολο.

Φτέρνα: Το πονεμένο ή ευάλωτο σημείο, το τραυματισμένο μέρος (αχίλλειος φτέρνα).

Χείλη: Ερωτικοί πόθοι και επικοινωνία.

Χέρι: Ένα από τα πιο εκφραστικά μέρη του σώματος, όσον αφορά σε συναισθήματα και πράξεις. Επίσης, σύμβολο κατορθωμάτων και επιτευγμάτων δημιουργικότητας και δραστηριότητας στον υλικό κόσμο.
Το αριστερό δέχεται και το δεξί απονέμει.
Απαλό χέρι δείχνει ευγένεια και φροντίδα, ενώ σκληρό εγκατάλειψη ή απερισκεψία.
Χέρια ανοιχτά συμβολίζουν καλωσόρισμα και προστασία, ενώ κλειστά απροθυμία και μυστικά.
Γεμάτα χέρια συμβολίζουν την αφθονία και τη γενναιοδωρία, ενώ άδεια υποδηλώνουν την έλλειψη και τη μοναξιά.
Η χειραψία εκφράζει φιλία, αφοσίωση και συγχώρεση.
Η γροθιά δείχνει επιθετικότητα.
Το χειροκρότημα φανερώνει αποδοχή.


Σχετικά θέματα:
Οδηγίες προς Ονειρευομένους
Όνειρα & Αριθμοί
Ζώα & Όνειρα
Εφιάλτης όπως Ξυπνητήρι
Αρρώστιες & Θέματα Υγείας στα Όνειρα
Επανάληψη -το ίδιο Όνειρο πάλι;
Σεξ & Ερωτισμός στα Όνειρα
 Ούρηση & Αφόδευση στα Όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου