Όνειρα Πτώσης

πτώση σε όνειρο
Πτώση και βαρύτητα, ύπνος και όνειρα
Όταν 'πέφτουμε' για ύπνο, κι ενώ αποκοιμιόμαστε, 'πέφτει' και η πίεση του αίματος... Όταν δοκιμάζουμε κάτι καινούριο που μας αρέσει, 'πέφτουμε' με τα μούτρα'... Επίσης, πριν να φτάσουμε εδώ που είμαστε ως είδος, κάποτε περάσαμε από ένα εξελικτικό στάδιο, κατά το οποίο κοιμόμασταν πάνω στα δέντρα. Και τότε, η πτώση ήταν ένας αρκετά ρεαλιστικός κίνδυνος... Και σε προσωπικό επίπεδο, κάποιοι άνθρωποι κατά την παιδική ηλικία ή λόγω επαγγελματικής ιδιότητας (πχ. αεροπόροι), δοκιμάζουν την εμπειρία μιας άσχημης πτώσης, από την οποία δεν είναι πάντα εύκολο να απαλλαγούν.

Εποχή μετάβασης

Κατά περιόδους, αρκετοί άνθρωποι βλέπουν ότι πέφτουν σε όνειρο, λίγο αφού τους πάρει ο ύπνος, και ξυπνάνε με ένα τίναγμα. Η πτώση αποτελεί συνηθισμένο εφιάλτη σε περιόδους μεγάλου άγχους. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια μιας κρίσης μέσης ηλικίας ή της εγκυμοσύνης, ιδίως στο τελευταίο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας την αγωνία για τον τοκετό. Σε κάθε περίπτωση, ο ονειρευόμενος διανύει πιθανότατα μια εποχή μετάβασης σε ένα νέο στάδιο της ζωής.

Συμβολική πτώση
Η πτώση ως σύμβολο έχει να κάνει με την αίσθηση απώλειας του ελέγχου. Μπορεί να νιώθουμε ότι μας καταβάλλουν 'βαριά' συναισθήματα, ότι δεν έχουμε αρκετή υποστήριξη.
Ίσως, ακόμα σημαίνει τον φόβο 'πτώσης' από το βάθρο της υπερηφάνειας ή της φιλοδοξίας ή κάποιο ηθικό παράπτωμα και τον φόβο κοινωνικής ή επαγγελματικής αποτυχίας.
Η πτώση στο νερό δείχνει την ανάγκη να βυθιστούμε στο ασυνείδητο, τα συναισθήματα, παραπέμποντας σε μια θεραπευτική διαδικασία.
Η πτώση στο κενό ή το έδαφος δείχνει την ανάγκη να (προσ)γειωθούμε, να επιστρέψουμε στη γη, να γίνουμε πιο πρακτικοί και ρεαλιστές ή και να φροντίσουμε το σώμα μας. Από την άλλη πλευρά, το να πέφτουμε μπορεί να συμβολίζει το ακριβώς αντίθετο και το όνειρο να μας παρακινεί να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν... Τι απ' τα δύο ισχύει για ένα συγκεκριμένο όνειρο εξαρτάται από τα συναισθήματα του ατόμου, κατά τη διάρκεια της ονειρικής πτώσης, και πριν και μετά από αυτήν. Ακόμα κι αν δεν είμαστε σίγουροι, μπορούμε απλώς να σκεφτούμε πώς λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας -αν για καιρό έχουμε προσκολληθεί σε μια από τις δύο προσεγγίσεις, ίσως είναι καλό να δοκιμάσουμε συνειδητά την άλλη. Και βλέπουμε...

Πτώση -> Πτήση

Ένα όνειρο πτώσης μπορεί να επαναλαμβάνεται, αντιστοιχώντας ενδεχομένως σε περιορισμούς που έχουμε επιβάλλει οι ίδιοι στον εαυτό μας. Λέγεται ότι βοηθάει πολύ η αλλαγή των ονείρων πτώσης σε όνειρα πετάγματος ή πτήσης.
Στο μύθο του Ίκαρου, όλα πάνε καλά, μέχρι που ο ήρωας πάνω στον ενθουσιασμό του ξεπερνά τα όρια, χάνει τα φτερά του και πέφτει. Ουσιαστικά, πρόκειται περί ενός λανθασμένου υπολογισμού. Τα όνειρα πτώσης πιθανότατα είναι περιγραφικά τέτοιων λανθασμένων επιλογών. Και χάρη στο προστατευμένο πλαίσιο του ονείρου, είναι στο χέρι του ονειρευομένου να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του και να διατηρήσει τα 'φτερά' του...


Σχετικά άρθρα:
Επανάληψη - το ίδιο Όνειρο πάλι;
Όνειρα & Μεταφορικά μέσα
Θάνατος και Όνειρα
Αρρώστιες & Θέματα Υγείας
Όνειρα & Σώμα
Όνειρα Καταδίωξης
Πετώντας στα Όνειρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου