Τα Επαγγέλματα των Ανθρώπων στα όνειρα (Μ-Ω)

Μαγείρισσα
Η εσωτερική δύναμη της θηλυκότητας και η ικανότητα για μεταμόρφωση (δες και Φαγητό). Η πλευρά της μητέρας που δεν επιδιώκει την εκπαίδευση και την πειθαρχία, αλλά νοιάζεται και καλομαθαίνει.

Μαέστρος
Φιγούρα εξουσίας σε αρμονική ατμόσφαιρα.
Δείχνει μάλλον μια επιθυμία να είμαστε οδηγοί, ώστε να σιγουρευτούμε ότι όλα είναι αρμονικά.

Μαία
Επιθυμία ή φόβος για μια εγκυμοσύνη -κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Ίσως επιθυμούμε έντονα να φέρουμε κάτι στο φως ή φοβόμαστε το ενδεχόμενο της αποκάλυψης. Μπορεί επιπλέον να σηματοδοτείται μια νέα φάση στη ζωή μας, ή μια νέα ιδέα ή συμπεριφορά που βοηθά να γίνουμε αποδεκτοί.

Μελισσοκόμος
Καλή σχέση και συνεργασία με την φύση (βλ. και Μέλισσα και Μέλι). 

Ναύτης
Αρσενική σεξουαλικότητα, πόθος για περιπλάνηση και συνεχής δράση. Ακόμη, περιπετειώδης και ανώριμη αρρενωπότητα (δες και Θάλασσα, Καράβι, Πλοίο και Ταξίδι).

Νοσοκόμα
Σύμβολο θηλυκότητας, μητρότητας και επιθυμίας να μας φροντίζουν.
Μια θεραπεία, ιδίως πνευματικής φύσης, που πραγματοποιείται ή επιθυμία για θεραπεία. Ίσως συμβολίζει την anima ή μια υπαρκτή γυναίκα, η οποία έχει την ικανότητα να θεραπεύει. (Βλ. και Αρρώστιες & Θέματα Υγείας

Ντετέκτιβ
Χαρές και κίνδυνοι της καθημερινής ζωής.
Συχνά, ως ονειρικό σύμβολο δείχνει την αναζήτηση για τις μέχρι τώρα άγνωστες, προσωπικές μας ικανότητες και πιθανότητες, καθώς και για τον κίνδυνο (βλ. και Κατάσκοπος και Καταδίωξη).

Ξυλοκόπος
Αυτός που φέρνει τάξη σε μια χαοτική περιοχή, το δάσος, που ως σκοτεινό μέρος παραπέμπει στο υποσυνείδητο. Η τραχύτητα της φύσης μεταμορφώνεται, με τα ξύλα που αφαιρούνται να μπαίνουν στην υπηρεσία των ανθρώπων, ως καυσόξυλα και οικοδομικό υλικό. Αρνητικά, ωστόσο, το κόψιμο των δέντρων μπορεί να θεωρηθεί και επιθετική πράξη κατά της φύσης και της ζωής. Επιπλέον, ο ξυλοκόπος ίσως αντιπροσωπεύει μια απολίτιστη πλευρά μας, η οποία διακρίνεται από μια βαρετή και ανόητη θέση και στάση. Για τους ανθρώπους της πόλης, μπορεί και να εκφράζει μια ρομαντική επιθυμία για μια πιο απλή ζωή. 

Οδηγός
Το μέρος της ψυχής που μας καθοδηγεί στο ταξίδι της ζωής. 
Το ονειρικό σύμβολο σχεδόν πάντα αναφέρεται στην πρόοδο, με έμφαση στην κινητικότητα. Σημαντικά στοιχεία για την ερμηνεία αποτελούν το είδος του οχήματος, η διαδρομή, το ταξίδι, τα συναισθήματά μας, αλλά και το αν ταυτιζόμαστε ή όχι με τον οδηγό. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πώς προχωράμε στη ζωή.
Σύμφωνα με τον Freud, η οδήγηση είναι ένα σύμβολο για τη συνουσία.
Στην αναλυτική θεραπεία, αποτελεί σύμβολο για την ίδια την αναλυτική διαδικασία.

Οδοντίατρος
Μια κατάσταση που δημιουργεί πολύ άγχος. Η ερμηνεία επηρεάζεται από τα προσωπικά βιώματα του ονειρευόμενου. Για πολλούς, συνδέεται με τον φόβο για τον πόνο και την ασθένεια, και μια αίσθηση του αβοήθητου, έναντι μιας μορφής εξουσίας (βλ. και ΔόντιαΑρρώστιες & Θέματα Υγείας).

Οικοδόμος
Δόμηση και χτίσιμο, μια πρόκληση να είμαστε πιο δημιουργικοί (δες και Σπίτι).

Οικονομολόγος
Πλούτος και αξίες -τι θεωρούμε σημαντικό;
Μπορεί να εκφράζει μια συναισθηματική κενότητα και την επιθυμία για αναπλήρωσή της από υλικά αγαθά (βλ. και Ειδικός και Χρήματα).

Οπτικός 
Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα τίθεται πιθανότατα υπό αμφισβήτηση. Ίσως είναι μια σύσταση για ξεκάθαρη ενόραση και αντικειμενικότητα (δες και Μάτι).

Οφθαλμίατρος
Πρόταση για μια πιο προσεκτική εξέταση μιας κατάστασης και για αναζήτηση βοήθειας με σκοπό την απόκτηση αντικειμενικής ενόρασης (βλ. και ΜάτιΓιατρόςΑρρώστιες & Θέματα Υγείας).

Πάστορας/Κληρικός
Πατρική φιγούρα, οδηγός για την ψυχή. 
Δείχνει καλή υποστήριξη, μια καλή διάθεση στη ζωή και μια αποδεκτή εικόνα του Εαυτού προς τον έξω κόσμο, ή αρνητικά, υπερβολικά μεγάλη ή ελάχιστη αυτοπεποίθηση.
Ίσως θα έπρεπε να είμαστε πιο 'ανοιχτοί' σχετικά με θέματα που έχουν να κάνουν με την πίστη, αλλά και την κοινωνία γενικότερα (βλ. και Ιερέας).

Ποιητής
Επιθυμία για δημιουργική δραστηριότητα, έμπνευση και φαντασία. 
Συχνά συνδέεται με την πεποίθηση ότι η δημιουργική εργασία είναι συνέπεια μιας δοκιμασίας. Μπορεί, τελικά, να σχετίζεται με τη σμίκρυνση, τη συμπίεση της ύπαρξης, την ισχυροποίησή της και τη ζωή με έναν πιο συμπυκνωμένο, ουσιαστικό τρόπο, σύμφωνα με την προσωπικότητα του ατόμου.

Πόρνη
Το σώμα και οι φυσικές ορμές φωνάζουν για προσοχή. Επιθυμία για σεξ συνήθως κατά τη διάρκεια μη επιθυμητής απομόνωσης. Ίσως δείχνει δυσκολίες στην ενσωμάτωση έρωτα και σεξουαλικότητας. 
Το σύμβολο εμφανίζεται πολύ συχνά, όταν οι αρχές μας είναι πολύ αυστηρές ή στα όνειρα αμετανόητων εργένηδων, ανδρών με ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς με τη μητέρα, καθώς και γυναικών που μεγάλωσαν υπερπροστατευτικά.
Καλό θα είναι να αναγνωρίσουμε τις ορμές μας και να βρούμε το κουράγιο να είμαστε ο εαυτός μας.
Σύμφωνα με τον Jung, συμβολίζει προβλήματα με τη σκιά.
Σύμφωνα με τον Freud, δείχνει καταπιεσμένες επιθυμίες και δυσκολία να ζει κανείς τη σεξουαλικότητά του απροκάλυπτα.

Πράκτορας
Δες Κατάσκοπος

Ράφτης
Παραδοσιακά, σημαίνει πονηριά, δειλία και ματαιοδοξία. Δες και Ρούχα.

Σερβιτόρος
Βοήθεια και φιλικότητα. 
Ίσως αποτελεί προτροπή να είμαστε πιο ταπεινοί και να σκεφτόμαστε περισσότερο την προσφορά στους άλλους (βλ. και Φαγητό).

Σκοπευτής
Συγκέντρωση και ανθρώπινος ενθουσιασμός ενσωματώνονται με την ένταση της ανιμαλιστικής 'φωτιάς'. Υπάρχει ένας στόχος, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος ο σκοπευτής. Το σύμβολο μπορεί να εκφράζει νοσταλγία και δίψα για περιπλανήσεις.
Στη μυθολογία, συχνά αναπαριστάται ως κένταυρος ή άγριος καβαλάρης, ενώ το θηλυκό αντίστοιχο στην αρχαιότητα είναι η Αμαζόνα.  
Δες και Κυνηγός.

Σοφέρ
Σημάδι ότι καθοδηγούμαστε και ότι δεν κινούμαστε υπό τη δική μας εξουσία. Ίσως πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση της αυτογνωσίας μας. Ή μπορεί το ονειρικό σύμβολο να αποτελεί σύσταση για ταπεινότητα και προσφορά υπηρεσίας (βλ. και Αυτοκίνητο).

Στρατηγός
Μοιάζει με το σύμβολο Αρχηγός/Αφεντικό, με αυξημένη επιθετικότητα ή και αυταρχισμό.

Στρατιώτης
Σύμβολο επιθετικότητας, ή και συντροφικότητας. 
Ίσως αποτελεί ένδειξη έντονης επιθυμίας για δεσμό με άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Συγγραφέας
Ανεξαρτησία, το να δημιουργεί κανείς τη δική του ζωή. 
Ανάγκη να είμαστε παραγωγικοί και να δημιουργήσουμε κάτι με πνευματική αξία. Όλοι έχουμε μια αλήθεια, μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί. Ίσως είναι μια προτροπή να επικοινωνήσουμε και να εκφραστούμε, να λέμε αυτό που σκεφτόμαστε πιο καθαρά και πιο συχνά. Μπορεί ακόμα να προσωποποιείται μια επιθυμία για αποκάλυψη των σκέψεών μας σε κάποιο άτομο, ανοιχτά και ειλικρινά.

Ταχυδρόμος
Κουβαλητής πληροφοριών, μέσο επικοινωνίας. Αποστολή και λήψη πληροφοριών, μέσω του υποσυνείδητου. Σημάδι αυξημένης επικοινωνίας και επίγνωσης.

Τεχνίτης
Πρακτική αντίληψη και δημιουργικότητα, δύναμη.

Υδραυλικός
Καθοδήγηση των συναισθημάτων (σωλήνες νερού) και θέματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα.

Υποδηματοποιός
Γείωση ή προσγειωμένη στάση (δες και Πόδι).
Σύμφωνα με παραδοσιακές ερμηνείες, αν στο όνειρο παρακολουθούμε έναν υποδηματοποιό στο εργαστήριό του, πρόκειται για οιωνό ότι θα βρούμε κάποιον που θα χρηματοδοτήσει μια επιχειρηματική μας δραστηριότητα.

Φαρμακοποιός
Συναισθηματική ή φυσική ανάγκη, φόβος αρρώστιας, απογοήτευσης, πόνος, γηρατειά ή/και φτώχεια, ανάγκη για βοήθεια. Ίσως αποτελεί έναν υπαινιγμό ότι μπορούμε να αποθεραπευτούμε ή ότι χρειάζεται να 'καταπιούμε' κάτι.

Φούρναρης
Το αρσενικό του σπιτιού, η πρακτική και δημιουργική διάσταση της αρσενικής πλευράς.

Φρουρός
Πειθαρχία, άμυνα και προστασία, προσοχή και ενόραση.

Χασάπης
Θάνατος ή αποκοπή και επεξεργασία της ζωώδους πλευράς. Το ζώο που σφαγιάζεται έχει σημασία.

Χειρούργος
Κάτι χρειάζεται να θεραπευτεί, πιθανότατα με την αποκοπή (λησμονιά) κάποιου πράγματος, με το οποίο μέχρι πριν ταυτιζόμασταν. Ίσως εκφράζει ένα είδος σωτηρίας σε δύσκολους καιρούς, ή την εξουσία, τον animus και τους περιορισμούς του (βλ. και Σώμα και Γιατρός).
Σύμφωνα με την παραδοσιακή ερμηνεία, αν ονειρευτούμε ότι χειρουργούμαστε, η υγεία μας θα βελτιωθεί.

Χορευτής/Χορεύτρια
Ο ρυθμός της ζωής, έκφραση χαράς ή λύπης για το σώμα
Μπορεί να δείχνει την επιθυμία για ένα σύντροφο ή να αναφέρεται στις δυναμικές εκφράσεις και τη διάθεση για παιχνίδι μέσα σε μια σχέση. Ο χορός με παρτενέρ έχει να κάνει με τους ρόλους που παίζουν οι άνθρωποι στις σχέσεις -συνήθως, κάποιος οδηγεί, κάποιος ακολουθεί.
dream fishingΠολλοί λαοί ιθαγενών, μέχρι σήμερα, αναπαριστούν με τον χορό σημαντικά γεγονότα της ζωής, ενώ συχνά μια νέα κατάσταση εισάγεται στο όνειρο με τη μορφή ενός χορού. 
Σύμφωνα με τον Jung, η χορεύτρια είναι το πρωταρχικό αρχέτυπο του θηλυκού.
Σύμφωνα με τον Freud, κάθε ρυθμική κίνηση του σώματος αποτελεί σύμβολο για τη συνουσία. 

Ψαράς
Προσπάθεια να πιάσουμε το περιεχόμενο της ψυχής (νερό). Τι έχουμε πιάσει; (Δες και Ψάρι)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου